Cetățenii români din diaspora stau deja la coadă pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an

  1. index2

Europa. Cetățenii români stabiliți în afara țării au început deja să stea la coadă pentru a-și putea exercita dreptul la vot în cadrul scrutinului toamnă-iarnă. Întrebați dacă nu li se pare puțin exagerat să își ocupe locul în șirul de oameni încă de pe acum, cu aproximativ 6 luni inainte de startul votului, majoritatea celor adunați în fața consulatelor și ambasadelor au răspuns negativ.

“Este dreptul nostru constituțional si de aici nu ne mișcăm.”, a declarat Maria Popescu, aplicandu-si crema protectoare SPF 50+ impotriva soarelui puternic din Barcelona. “Vine vara, luna august…va fi greu, dar vom rezita. De la soare se mai inmoaie asfaltul, dormim si noi mai bine. Ne descurcam.”

“Eu eram de neclintit acum 3 ani. Imi placea mult rolul de comandant sef al telecomenzii cu veleitati de filozof cinic. Eram super incantat de propria-mi autosuficienta. Nici cuie nu mai bagam, ca eram high tot timpul. De la atitundine. Dupa trei ani de PSD m-am lecuit. Pe vecie.”, Claudiu Marcu, un bucatar din Paris se confeseaza.

“Noi avem copii mici si nu suntem prea incantati sa se joace aici printre gazele de esapament, dar poate candva vor putea merge la o scoala normala in Romania. Ne dorim sa ne intoarcem, sa putem trai o viata implinita alaturi de familie si de prieteni la noi in tara. Nu sa ne vedem o data pe an pe fuga. Asa ca ramanem aici. Sa invete si ei ca nu totul se obtine pocnind din degete si ca nu trebuie sa renuntam cu una, cu doua. Teoria o lasam altora.”, declara Elena Diaconu, o profesoară de geografie din Birmingham.

Autoritatile locale au inteles nevoia cetatenilor romani de a-si apara dreptul la vot si au inceput sa aduca pături, saci de dormit, tuica si apa (in aceasta ordine) in taberele improvizate pe trotuare.

Din dorinta de a intampina bunavointa autoritatilor europene, in Romania se fac demersuri pentru sprijinul financiar al acestor oameni. Se prevede un fond de stat constituit din prejudiciile recuperate de la politicienii corupti aflati in inchisori si in drum spre ele. In baza acestui fond se vor putea asigura camparea gratuita, hrana corespunzătoare și alte necesitati ale cetățenilor până in ziua alegerilor.

Ne vedem la toamnă.

Noroc!

Articol scris de Ana-Maria Taut. Imbunatatit de Florin Taut.

%d bloggers like this: